U Gradskoj vijećnici Grada Čakovca, u srijedu, 3.3.2021. održana je početna konferencija projekta „Eco bridge“ kojeg su pripremale Razvojna agencija ČAKRA i Regionalna razvojna agencija REDEA u suradnji sa partnerima na projektu Međimurskom županijom, Javnom ustanovom za zaštitu prirode „Međimurska priroda“, Gradom Letenje i Nacionalnom parku Balaton-felvideki. U sklopu projekta, između ostalih aktivnosti, obnoviti će se i urediti i čakovečki Perivoj Zrinski.

Projekt su predstavili voditelj projekta Toni Fažon, predstavnica partnera Međimurske županije, Valentina Biševac te gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan  Kovač.

Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna eura. Dio projekta koji je u nadležnosti Grada Čakovca vrijedan je 300.000 eura, od čega je 85% sredstava financirano iz Europske unije. Pomoću tih sredstava izvršit će se revitalizacija Perivoja Zrinskih koja uključuje uklanjanje dotrajalih i bolesnih biljki te sadnju mladog drveća i grmlja, zatim obnovu dijela infrastrukture poput uređenja staza, zamjene klupa i koševa za smeće, ali i instaliranje mjernih uređaja za mjerenje vrijednosti kvalitete zraka i tla.

Govoreći o projektu, njegov voditelj Toni Fažon je istaknuo kako temelj projekta „Eco bridge“ leži u činjenici da Mađarska i Hrvatska dijele prirodne resurse koji se nalaze između granica njihovih država i povezani su s rijekama Murom i Dravom, dok je njegov krajnji cilj procijeniti trenutnu situaciju sveobuhvatnom studijom naših institucija i ustanova poput parkova prirode i stručnjaka za ptice s obje strane granice te poboljšati ekološki status prirodnih staništa u pograničnom području.

Gradonačelnik Stjepan Kovač podsjetio je kako u Perivoj Zrinski proglašen zaštićenim spomenikom parkovne arhitekture prije više od 45 godina. Kroz ovaj projekt Perivoju će se postupnom obnovom vratiti stari sjaj.