U srijedu je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana početna konferencija projekta „Vrtić po Vašoj mjeri“. Riječ je o projektu financiranom preko poziva „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 3.032.53248 kuna.

Ugovor o financiranju potpisan je početkom rujna, a ubrzo je i počela provedba. U projekt su uključene obje predškolske ustanove kojima je Grad Čakovec osnivač, a projekt je u cijelosti financiran europskim odnosno nacionalnim sredstvima.

Kako je u uvodu naglasio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, Grad se trudi svake godine dodatno unaprijediti standard koje djeca i mladi imaju na području grada, posebno vodeći računa o potrebama najmlađih. Preko ovog projekta u našim ustanovama, omogućen je smjenski odnosno produženi rad, u jasličkim i predškolskim programima. Ovime se roditeljima koji svoje radno vrijeme ne mogu prilagoditi standardnom radnom vremenu vrtića, djecu mogu bez bojazni ostaviti na brizi odgajateljicama i odgajateljima. Nije nevažno ni to što se ovime omogućuju nova zapošljavanja, istaknuo je Kovač te dodao da trenutno broj djece u dobi od 3 do 6 godina koja imaju prebivalište na području Čakovca, a koja su smještena u neku od predškolskih ustanova iznosi 76 posto, što je jedan od najvećih obuhvata u zemlji. Europski je cilj 90 posto djece u vrtićima, a sa ovakvim projektima te dodatnim ulaganjima u gradnju i obnovu objekata, ta će se brojka uskoro dostići.

Prema riječima direktorice Gradske razvojne agencije „ČAKRA“ Damire Vresk, koja je sudjelovala u izradi i prijavi projekta, cilj je projekta uskladiti poslovni i obiteljski život obitelji s uzdržavanim članovima. U sklopu projekta zaposlit će se 11 novih osoba – odgojitelja i stručnjaka u dječjim vrtićima Cipelica i Cvrčak, obogatiti će se dosadašnji program rada vrtića te će se usavršiti znanje odgojitelja i stručnjaka kroz stručne edukacije. U DV Cipelica uvodi se usluga produljenog boravka za dvije jasličke skupine djece i dvije mješovite skupine djece, ukupno 68 djece. U DV Cvrčak uvodi se  produljeni boravak za dvije mješovite grupe za 38 djece) i usluga smjenskog rada za jednu novu smjensku mješovitu grupu za 10 djece.

Iz sredstava dobivenih preko projekta financirat će se i nabavu opreme i namještaja za formiranje novih skupina, te naravno plaće novozaposlenih odgojitelja i stručnjaka te njihova edukacija. Projekt traje 30 mjeseci.

 

                   PROČELNIK
UPRAVNOG ODJELA  ZA DRUŠTVENE,
PROTOKOLARNE I EUROPSKE POSLOVE

                                                  David Vugrinec