AKTUALNE AKTIVNOSTI – Sakupljanje odpadnog tekstila i provedba modnih radionica ponovne uporabe

U četvrtak, 26.02.2015. se u Kongresno kulturnom centru Dominikanskog samostana u Ptuju odvijala konferencija za novinare gdje su se predstavile projektne aktivnosti u području prikupljanja otpadnog tekstila na prekograničnom području, tijek izvođenja modnih radionica obnove rabljenog tekstila i predstavljanje mobilne aplikacije pravilnog postupanja s otpadom.

Sudjelovalo je više projektnih partnera – Gregor Uhan (Javne Službe Ptuj), dr. Klavdija Rižnar (ZRS Bistra Ptuj). Mojca Kranjc (ORZ), Saša Avirović (Čakom) i modna kreatorica Sabina Hameršak Zorec.

 

Prikupljanje otpadnog tekstila u Ptuju, Ormožu, Rogaškoj Slatini, Čakovcu i Varaždinu

Prema procjeni, u Sloveniji godišnje nastane otprilike 30.000 tona tekstilnog otpada od čega se odbaci 60 do 70%. Prikupljanje tekstilnog otpada još nije dovoljno rašireno iako se pojedina komunalna poduzeća i općine trude podignuti svijest sugrađana. Projekt PORETEKS je uspostavio sistem prikupljanja takvog otpada u suradnji s lokalnim jedinicama samouprave i postavili su se PORETEKS kontejneri na 20 lokacija na projektnom području. Prikupljanje i sortiranje tekstilnog otpada na prekograničnom području provode partneri JS Ptuj i Čakom a točne lokacije kontejnera objavljene su na njihovim web stranicama. Postavljanjem kontejnera postavili smo uvjete za prikupljanje 35 tona tekstilnog otpada koji će se koristiti za ponovnu upotrebu ili recikliranje te doprinosimo smanjenju količine komunalnog otpada.

 

Modne radionice za obnovu rabljenog tekstila u korist ponovne upotrebe

Prikupljeni tekstilni materijal, primjeren za ponovnu upotrebu preoblikovat će se u novu odjeću i nove modne dodatke kroz od modne radionice koje se izvode u Ptuju, Čakovcu, Varaždinu. S lokalnim modnim kreatorima razvili smo program osposobljavanja inovativne obnove rabljenog tekstila za različite ciljne skupine – nezaposleni, mladi i teže zapošljivi, kako bi poboljšali svoje vještine, znanja i iskustvo na području ponovne upotrebe i time ih potaknuli i na mogućnost samozapošljavanja. Nastali redizajn tekstilnih proizvoda predstavit ćemo široj javnosti u okviru tri modne revije: Ptuj, Čakovec i prekogranična modna revija u Varaždinu.  Prva modna revija organizirat će se u Ptuju, 9. Travnja u Dominikanskom samostanu u Ptuju. Predstavit će se odjeća i modni dodaci koje su iz rabljenog tekstila izradile sudionice modnih radionica u Ptuju.

Recikliranje otpadnog tekstila za izradu izolacije

Dio otpadnog tekstila koji se ne može ponovo upotrijebiti recikliramo kako bi izradi izolacijske ploče.  To je izolacija iz komadića tekstila kojem su dodani sastojci za zaštitu od gorenja, povećanje postojanosti te zaštitu pred insektima i glodavcima. Testiranje izolacije se već izvodi na upravnoj zgradi projektnog partnera Čakom. Preliminarni rezultati učinka toplinske izolacije bitno će utjecati na razvoj takve i slične zelene tehnologije na prekograničnom području.

 

Mobilna aplikacija za pravilno postupanje s odpadom

Projekt uspostavlja moderni sistem dvojezičnog informiranja uz pomoć mobile aplikacije za pravilno postupanje s otpadom na projektnom području (Savinjska i Podravska regija, Međimurska i Varaždinska županija). S različitim pristupom osvještanja i informiranja o važnosti nastajanja manje otpada na izvoru (npr. u kućanstvima) možemo značajno doprinjeti društveno-okolišnoj odgovornosti.

Otpad je vrlo važan izvor sirovina i ne samo »nešto« što je potrebno baciti, zato su ponovna upotreba i recikliranje korisni za društvo – pored smanjenja količine otpada utječemo također na razmišljanje stanovništva kao potrošača i osvješćujemo da su izvori (voda, energija i drugi prirodni izvori) za globalnu proizvodnju novog tekstila ograničeni.

Projekt PORETEKS provodi 7 partnera iz Slovenije in Hrvatske: ZRS Bistra Ptuj (vodeći partner), Javne službe Ptuj d.o.o., Okoljsko raziskovalni zavod, Javna razvojna agencija općine Ormož, Gradsko komunalno poduzeće Čakom, Razvojna agencija grada Čakovca – Čakra i Varaždinska udruga za promociju kulture i mode Evolution iz Varaždina.

Projekt se provodi u okviru Evropske teritorialne suradnje Slovenija – Hrvatska 2007 – 2013 i sufinanciran je od strane Službe vlade republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku. Projekt traje 17 mjeseci i završava sredinom lipnja 2015.

ZRS Bistra Ptuj