U Međimurskoj županiji smanjuje se nezaposlenost, otvaraju se nova radna mjesta, razvijaju poduzetničke zone te se bilježi rast prihoda i izvoza. Svjesni kako takve rezultate valja zadržati, te poduzetnicima osigurati sve uvjete koje bi u svom poslovanju mogli zatrebati, Međimurska županija i Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o. napravili su još jedan korak više i osigurali sredstva kojima će pomoći svojim poduzetnicima u pripremi natječajne dokumentacije za lakši pristup bespovratnim sredstvima za 2016. godinu.

Ovaj projekt predstavili su u srijedu 26.7.2016. na konferenciji za medije župan Matija Posavec i direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović.

„Nakon nekoliko godina dočekali smo novo financijsko sedmogodišnje razdoblje Europske unije koje podrazumijeva otvaranje niza natječaja, mogućnosti sufinanciranja i privlačenja sredstva, pa i na ovakav način želimo zadržati onaj status koji imamo, da smo po glavi stanovnika najuspješnija županija u privlačenju sredstava koje nudi EU. Naša je odgovornost da lokalnom gospodarstvu omogućimo lakše kandidiranje i odobravanje traženih sredstava“, objasnio je župan Posavec  i dodao kako će se osmišljavanjem ovog projekta s REDEA-om pružiti dobar primjer te domaćim poduzetnicima omogućiti lakšu prijavu za još uspješnije poslovanje, što podrazumijeva i proširenje proizvodnje, nova zapošljavanja, novi standard za same gospodarstvenike te u konačnici veće plaće što je jedan od osnovnih ciljeva.

U ovom trenutku otvoreno je sedam natječaja za male i srednje poduzetnike s time da smo se najviše koncentrirali na program e-Impuls koji je otvoren prošli tjedan i rok za prijavu projekata traje do 30. rujna. Prijave za dobivanje sredstava Županije za projektnu dokumentaciju primat će se u UO za gospodarske djelatnosti u rujnu, čime kreće sama provedba projekta, a pravo na prijavu imat će svi poduzetnici koji su u 2016. prijavili svoje projekte i koji mogu dokazati da su im projekti prošli administrativnu provjeru“, naglasila je direktorica  REDEA-e Sandra Polanec Marinović, uz stručnu suradnicu iz REDEA-e Kristinu Pevec.

Ono što je posebno važno, dokumentacija i procedura za prijavu biti će jednostavne, jer kako je naglašeno, ne želi se dodatno opteretiti poduzetnike, već im olakšati na svakom koraku prijave. Ono što je plan i namjera Međimurske županije je da se dodijele bespovratna sredstva za investicije za dobivanje bespovratnih sredstava do 300.000,00 kuna za poduzetnike u visini 50% ili maksimalno 3.000 kuna.

Dakle poduzetnik prijavi svoj projekt, od ministarstva ili nekog tijela koje dodjeljuje potpore dobije maksimalno 300.000,00 kuna, a Županija mu pomogne u pripremi dokumentacije od 50% za mikro i male poduzetnike. Nisu zaboravili ni na one veće poduzetnike i projekte, one koji idu u investicije veće od 300.000,00 kuna, njima će se također dodjeljivati potpore od 50% za mikro i male u maksimalnom iznosu do 15.000,00 kuna i 40% za srednje poduzetnike u maksimalnom iznosu do 12.000,00 kuna.

„Trenutno je otvoreno sedam europskih natječaja, a koliko znam isto toliko u pripremi, dok u Međimurskoj županiji imamo niz projekata od javne infrastrukture, širenja pogona, do razvoja gospodarstvenika, a posebno su nam važni i poljoprivrednici te udruge i fizičke osobe kojima ćemo na ovaj način biti partner, suradnik, ali i garancija da će imati potrebna sredstva za svoj rad i razvoj“, dodao je međimurski župan i istaknuo kako je ovo jedan veliki iskorak te kako vjeruje da će međimurski poduzetnici i ovu priliku znati iskoristiti.

Međimurska županija očekuje da će ovim programom potpora utjecati na povećanje broja prijava međimurskih poduzetnika na natječaje za bespovratne potpore što će u konačnici dovesti do većeg broja dodijeljenih potpora i implementiranih projekata ulaganja poduzetnika.